NK Buikglijden groot succes

Wat is er mooier met zonnig warm weer, van van een hoge glijbaan, in je zwembroek met een snoekduik in het koele water plensen. Niet veel. Dat vonden ze in Reutum ook, want het NK Buikglijden was een drukbezocht evenement.

Het halve dorp stond zaterdagmiddag om de speciaal aangelegde waterbak, om te zien hoe de dorpsgenoten werden gelanceerd. Een negen meter hoog steigerwerk zorgde er voor dat de glijders voldoende vaart maakten om de afstand naar het touw te overbruggen. De baan had de vorm van een hockeystick, met een ‘wippert’ onderaan die ze de lucht in lanceerde. Waarna ze met een enorme plons in de waterbak terecht kwamen. Het was geen activiteit voor bangeriken. De snelheid die ze op de buik naar beneden haalden was aanzienlijk.

Maar dat was ook de bedoeling want een beetje uitdaging moest er natuurlijk wel in zitten. Voor de deelnemers zelf, maar vooral ook voor de vele omstanders. Met een biertje of wat anders in de hand ging het van ‘oeh’, en ‘aah’ als ze een wijk- of straatgenoot naar beneden zagen storten.

En gelachen werd er natuurlijk ook. Zo werd er veel verwacht van de kandidaat die twintig jaar terug de hoofdprijs binnensleepte. Maar mogelijk was in die tijd bij hem iets teveel welving op het glijvlak ontstaan. Hij kreeg zoveel vaart op de weg omlaag dat hij als een raket langs het touw schoot, en vergat om het aan te raken. De poging was ongeldig. Dat was lachen natuurlijk.

De aanvoerder van de organisatie was Rick Sonder. Hij liep de hele middag met een brede glimlach rond op het terrein. Mooiere omstandigheden had hij zich niet kunnen wensen. „Kan niet beter toch?” zei hij halverwege de tweede ronde. En zo was het. Ook voor de kleine kinderen was er vermaak. Er stond een kleine opblaasglijbaan en voor wie niet nat wilde worden was er een springkussen.

Na de verschillende voorrondes was het Siets Wilmink die zich kampioen mocht noemen in Reutum. Tweede werd Lex olde Kotte en derde Stan Morskieft. De winnaar krijgt een vlucht in een helikopter aangeboden. Twee en drie wonnen respectievelijk een barbecue en kaarten voor FC Twente.

Bron: Tubantia